Friday, 11 May 2012

aper ade ngan pointer

aiiiiiiiiiiii

sepatutnya aku ader seminar...ni ari...tp boss aku suh x yah g...horeyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!
dpt aku menternak lemak.....kononnya...la...x pun..pepagi bute aku dah berjoging 5 round padag bola tuk stamina nak kayuh basikal lg tampin- jelebu-tampin ...almost 150km....sejak 2 menjak masuk geng belia niey...tp x lame lg umur belia 15-30 tahun jek...dipanggil belia....tp umur cm aku nak panggi paer??? golongan pertengahan????

welll..tujuan kali nie entry aku nak citer pasal pointer memointer.....emmmmmm...wat pertama kali aku rase down jap tgok result...tetiba air mate aku mengalir sgt laju....bole plak aku x ucap syukur..pd hal..walaupon aku x senarai Dekan...sepatutnya aku bangga...dgn usaha aku...dlm kelas ujian x pnah aku meniru....dan aku bukan penghafal yag tegar.....membaca semalam je dgn layan rock kapak tiap2 kali membaca Allah bagi 3.7xxx...so bukan Dekan la kan.... tp hari ni hubby aku ckp apa ader pd pointer...yg dpt Dekan bukan bgus sagt pun ...Allah nak bg aku rezeki lg bnyk mungkin tempat lain..dn sepatutnya ku x nak menyangka buruk pd Allah.Pepagi td ada hamba Allah mesj aku tnya resepi wat cxxxxx, tp dlm pd tuh dia tnya result aku..pd hal mmeng dia dapat Dekan first time...so aku x heran lah manusia ni if dpt sesuatu yg bgus...nak tnya orng laen dpt bpe...so hubby aku ckp apa guna aku wat solat Dhua, baca surah Al-waqiah hari2, bgun solat malam tp x percaya rezeki pada Allah... pehhhhhhhhhhh..kurang sikit rasa sedih  yg x masuk akal....

Aku malas nak komen kat FB...n just baca status2 orng...so mmg dr dulu aku target nak sambung tempat lama... orng semua nak g Serdang...tp aku masih nak wat tempat lama..mungkin aku selesa, mungkin aku rasa senang jumpa lec..senang wat hal sendiri dn paling sesuai aku bukan suka menjadi tumpuan....

So sape kate aku lemau... since aku balik mengecat...setiap Friday aku g Karok Jamban ngan bos JJ aku pas die solat, pehhh muke mmg jambu...sore wooo lg jambu....boleh joint Persatuan CylinG,  Khemah kat Endau Rompin ....., G langkawi dgn Cycling Team wat Program kat sana......seee....kat tempat aku belajar mungkin ingat aku x bole bercampur...so masing3 cari geng3 g wat program n mmng nama aku akan cicir la...sbb kononnya x hapenning...well tgok now sape yg hapening aku mengcecat mcm biasa n syukur sesagt... even aku bukan tahu bawa motor so apa bangga sgt kalau kau tahu bawa motor...aku taw bawa jet aper...tuh la kena mengecat lebih lama kat KB ohhh noooooooo.nak further okeyh n ...nape geng2 belia bole accept aku??? sampai abng Malaysia ....hahahaha....Cycling Malaysia pon joint aour program  coool kan ....sbb diorang dah lame expose even aku ni nmpk  mcm kucing tempatan but sebenranya aku x nak tunjuk kan tempat belajar aku...so orng mudah menafsir...seeeee manusia.... so same gak ngan pointer....dapat Dekan bukan bermakna ko sesangat bagus.....ramai kat luar dah tunjukkan...hanya segelintir yg masih minda bawah sedar....emmmm manusia2.........
malas nak ckp kang laen jd

tahnks for reading anynomous.............


Thursday, 10 May 2012

mengecat lagi

aku rase mmng sesuwei tugas aku peyimpan mohor2 besar......giler arrr....bos baru aku punye la jambu...abng jj...hahahahahaha...siap boleh tnya kt pegawai laen aku dah kawen lom...aloooooooooooo...dalm data i mareid okeyh.....
jujur aku katakan aku menghitung bulan...insyallah izin Allah bulan 6 aku jd oks ( org kaya sementara)...hahahahahaha....bole settel utang n g sambung belajar...aku x kisah orng kata universiti bukan fuyoooo yg dpt...yup...mmg aku harap biar aku dpt balik semula...biar aku dpt lihat jejak2 yg aku pnah tinggalkan segala hingus, kahak...yekkkkkkk!!!!!!!!!
penat aku lg sebenarnya arituh aku masuk kayuhan silaturahim....gile bebe...5 orng jek pmpuan kayuh brbanding 200 lelaki   teroor tak??? riak plak makcik neh....abng malaysia siap tolak aku lg......waaaaaaaaa.waaaaaaaaaaa...sbb x bole naik bukit putus.
mengikut kalendar bos aku bln 6, aku kena trip kat hutan  endau rompin...mampos kau...mak nak kena g...
pastuh kayuhan silaturahim kt langkawi plk...aik??? motif??? aku PA ke atau sprinter basikal GIANT or basik fixie???????
motif??????
bole bla...n chow...

p/s: nnti aku upload gambar baek punye.......lorrrrrrrrr




Monday, 7 May 2012

ni keje cat

pepagi aku dah basuh jamban, basuh bilik air.....nak kata aku cleaner???? bole gak...nak kata aku pa??? bole gak.....x pasal2 aku kena buang ulat yg berlonggok2 dalam bakul sampah...ni sume sise2 pgawai2 kesayangan bos aku la makan x buang...since ber ari simpan...ko fikir3..??? sape nak buat???? yg laen wat cun jek la...so aku lerr pengecat yg baru masuk mengect kena bersihkan... da la aku takut ulat2...aku yg kena bersihkan...pastuh boleh ckp aku busuk lg............adui aiii....
aku tiap ari kira masa coz aku miss taht day...that places even..bukan 98 orng yg bakal ade...but aku bole kenang tapak kaki diorang penah ada satu ketika dulu.....

Monday, 30 April 2012

cukup kah??? its enough????

Assalamualaikum...lama ke aku x berpunjangga???? ya la kan aku mengecat dah...but im really2 rindu sgt kenangan almost 3 tahun kat sana...aku rindu..kenangan, aku rindu gelak tawa, aku rindu di khianati, aku rindu kwn2 aku, aku rindu lepak bilik seseorang yg aku suka tido bilik dia even dia bukan seagama dgan aku...tp u know wat....aku tenang dgan dia, aku rasa safe jalan dgan dia, aku ada keberanian dgan dia....fuhhhhhhh...........aku rindu berbual2 ngan si ketot...arghhhhhhhh, aku rindu mengacau , tp semua tuh kenangan..........dpt kah aku ulang semula????? disana...dgn orng2 yg sama? sgt2 mustahil kan????? tp itulah kehidupan.... aku telan walaupun tak tertelan......

well..aku cuma nak ckp apa yg telah berlalu sepanjang aku dh x jd student.....dan apa yg terjadi membuatkan aku nak jd student semula..........ttng manusia disekeliling aku...

baik kah kite sebenarnya?

kite bersembahyang 5 waktu..beribadat siang dan malam tetapi kite tidak pernah mahu berbakti kepada saudara seislam kite yang sedang dalam kesusahan..baik kah kite sebenarnya?

kite tidak pernah mengumpat tentang dia tetapi setiapkali kite mendengar orang bercakap sesuatu yang buruk tentang dia..dalam hati kite turut mengeji dan memandang rendah pada dia..baikkah kita?

kite seorang yang alim dari segi ibadatnya..dari segi pakaiannya..kite mungkin ke mekah berkali kali..khatam quran berkali kali..tetapi bila kite melihat seorang yang JAHAT pada dulunya telah menjadi BAIK..kemudian kite berkata seperti  "ala..dulu dia bukan baik mcm ni..dulu dia kaki perempuan..dulu dia penipu..dulu dia banduan"...dengan amalan yang kite buat..dengan perbuatan kita..baikkah kita?

kite memberi nasihat kepada kawan kite..dah lah..jangan percaya pada seseorang yang hipokrit mcm tu..kau jangan berkawan dengan orang yang macam tu..kalau aku jadi kau..dari awal2 lagi aku tak kan berkawan dengan orang yang macam tu..sedangkan kite tahu..kite pon ORANG yang mcm tu dengan kawan kite..baikkah kita?

kite sentiasa menjadi pendengar yang baik kepada seseorang..kita ade disaat suka dan duka mereka..kita dengar tangisan mereka..kite dengar cerita mereka..tapi dalam hati kite mengutuk mereka..bosan betul lah aku dengar masalah dia..ishh kalau tak kerana nak bodek..tak kuasa aku nak melayan...baik kah kite?

kite sentiasa merasakan kite adalah yang terbaik..yang bagus..yang baik.
kite sentiasakan merasakan orang lain tidak baik..low class..
walau hakikatnya kite memang terbaik..dab orang itu memang terburuk,,namun..cukup baikkah kita??


"Bila melihat org2 jahil, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana kejahilannya itu, sedangkan kita yg berilmu dan berakal ini pun sering bergelumang dengan dosa.

"Seandainya berjumpa dgn org2 jahat, janganlah menganggap kita lebih mulia darinya, sebaliknya anggaplah dia akan bertaubat dan memohon keampunan dari Allah S.W.t. dimasa tuanya. -imam al ghazali..

................ makanya..hati jangan cepat menghakimi..:)

Wednesday, 18 April 2012

bagi aku ruang bernafas.

masa berlalu dengan begitu pantas..
semua nya seakan terkejar-kejar, bagai tiada ruang untuk bernafas..

letih, lesu, merungut, dan kadangkala timbul rasa tiada apa yang benar,
membawa kami jauh dari rasa tidak bersyukur itu,
kesihan kudrat kami, tetapi lebih kasihan pada usaha sia-sia mereka,
kadangkala lucu, kadangkala rasa begitu simpati,
mereka seakan buta,
mereka cakap kosong,
mereka berpura seakan tahu segalanya,
hakikat sebenar, mereka tiada apa, mungkin?

itu mungkin persepsi kami,
mengapa mungkin?
kerana mereka angkuh, lalu menolak kami jauh.

pandang ke hadapan,
mencari apa sebenarnya yang dicari,
menuju ke arah satu persoalan apa sebenanrnya yang dituju,
adakah saat ini semua nya sedang berjenaka,
tiada akal waras yang sebenar benarnya,
letih, sempit rasanya, berikan sedikit ruang untuk bernafas lega.

tapi masih tiada,
tetap berada pada tahap lama,
bukan semua orang ada kuasa,
percayalah ini semua tak kan kemana,
berikan sedikit nafas, jangan kau kaut semuanya.

Friday, 6 April 2012

remember!!! iman tak kan dapat di warisi

 it seems..to bz...dh start keje rupenya..mmg penaja x belas kasihan dgan aku kan.. mmng perah tenaga betul2....n u guys..fikir almost 3 years rehat sakan..n wana to start keje sunguh2 la tension... kena tggu line up for upgrade pangkat..it seem like mcm haram taw tak ngan watak2 manusia...so its gona be aku ingin2..terigin2 tuk sambung my bach back..wat eva orng ckp......as long kalu aku dpt peluang ann gonna be there back...seems like miss it already...

did u guys aware??...yang iman itu tak dapat diwarisi??anak yang baik bukan semestinya dilahirkan oleh ibubapa yang baik dan bertaqwa juga..
dan ibubapa yang mempunyai nama yang baik tidak semestinya melahirkan anak yang baik..

bagi aku...semuanya terpulang pada seseorang..pada macammana dia insaf dan sedar akan siapa dirinya..tidak selamanya manusia yang jahat itu selamanya jahat..dan tidak semua yang alim itu mati dalam iman..

yang merempit kat jalan belum tentu tak sembahyang..belum tentu jahat..dan yang kerja kat office pangkat tinggi tinggi..belum tentu sembahyang dan tak buat kejahatan??bukan aku nak sokong mende yang tak baik..cume nak cakap..penilaian kite sentiasa lemah dan salah..

jangan hanya dia anak seorang ustaz..ataupun dia seorang yang disegani..kite memandang dia seperti malaikat dan merasakan hanya dia yg layak berbicara tentang sesuatu perkara..tentang agama..jangan kerana hanya dia anak yang ibunya tidak bertudung..ayahnya tidak kemasjid..kite merasakan dia tidak layak bercakap tentang iman dan kebaikan...

aku sendiri tidak faham..kenapa manusia suka sangat menghina seseorang yang lain.menyebut-nyebut keburukkannya..mempersoalkan siapa keturunannya..kerana kalau kite sendirinya seorang insan yang baik dan berhati bersih..walau macammana pon seseorang itu..kite cuba untuk tidak menyakitinya...

bangga sangatkah mempunyai ibubapa yang bertaqwa..yang sentiasa bersedekah?yang alim??sehingga kita merasakan anak-anak yang dilahirkan dijalanan itu hina?anak2 yang mempunyai ibubapa bermasalah itu hina??hina seseorang itu bukan pada keturunannya..hina seseorang itu pada imannya..mempunyai ibubapa yang alim..satu anugerah dimana kite mungkin dapat mencontohi mereka..bukan sesuatu untuk dibangga banggakan..katakanlah kite mempunyai ibubapa yang bermasalah..anggaplah itu satu ujian yang Allah berikan kepada kite..semoga dengan banyaknya Ujian yang Allah beri..DIA akan lebih berbelas kasihan dan mengasihani kita..

iman itu sesuatu yang dicari..dipupuk sehari demi sehari..di usahakan oleh diri sendiri..ia memang tidak akan dan tidak pernah dapat diwarisi...
aku memang tidak layak untuk bercakap tentang baikburuknya seseorang..tapi aku yakin..manusia tidak sempurna..Allah yang menjadikan kita tahu kat mana KELEMAHAN kita..Dia tahu yang kite ni lemah selemahnya...jadi..kite jangan putus2 berdoa semoga kite termasuk dikalangan orang-orang yang diberi Taufiq dan Hidayahnya...
kadang2 kite tahu benda tu salah..tidak betul..tapi kite tiada kekuatan untuk melakukannya..maka..mintalah Kekuatan DariNYA..

ingat sayang...
iman itu datang dari dalam diri kite..bukan dari keturunan kita..:)

YANG BAIK DARI ALLAH..YANG BURUK DARI KELEMAHAN SAYA SENDIRI..


thanks for reading this

Saturday, 24 March 2012

baik pulih hatimu sendiri

since balik dah bpe ariii neh..aku mmng x update...
tp sok semua click2 aku bercuti di negeri aku akan semua pulang ke negeri masing2
so aku back to normal life........setiap perpisahan adalah wajib bg setiap insan...sama ada cepat atau lambat untuk  itu....

fuhhhhhhhhhhhhhhh.........
fuhhhhhhhhhhhhhhh.........
arghhhhhhhhhhhhhh........
arghhhhhhhhhhhhhh.......

setelah aku mengumpulkan semua kekuatan rasa dalam hati....
kena terima hakikat.......apa jua adalah cart flow by ALLAH........

n what??? result spm dah kluar.........

apa yg aku nak gtau kat korang..kepada spesis2 yang mcm aku ni..jangan sedih and down bile orang kritik kite..aku lagi teruk kena..kaw2..even lectures sendiri pon kaw2 kritik.
tapi kite tak pandai dari satu segi..tak bermakna kite bodoh giler kat semua segi..
and u know what..ade je orang kg ..tak sekolah tinggi pon....dia kerja biasa2 je..tapi dia usaha buat bisnes itu lah..inilah..tapi gaji dia???berkali kali ganda dari yg lepasan tinggi??Tuhan tu maha adil..Dia bagi apa yang kite nak dari Dia..

bagi aku..setiap orang ade target dia..orang yang belajar bersungguh-sungguh..dapat result bagus..dia pasti ade target dia..and orang yang tak belajar bersunguh-sungguh..banyak kali fail..dia pon ade target dia..jgn pandang rendah pada kemampuan orang lain sebab masing2 ade target nak dicapai..kalau bukan dengan akademik..maybe dengan cara lain..

so?atas alasan apa kite mahu bersedih sbb spm kite gagal?sbb university tak terima kite?sebab pointer kite rendah?sebab kite just kerja kerani je bukan doktor,lawyer, arkitek etc..atas sebab apa??kalau kite percaya pada Allah yg memberi rezeki dan kejayaan pada kite..insyallah..kite pasti akan berjaya..walau cara kite mungkin lambat dari orang lain..cara kite mungkin tak sama dengan orang lain tapi selagi kite ade usaha..selagi kite berdoa..jalan untuk kite pasti ada..



dont cry..be positive..
failure doesnt mean u are a failure..
it does mean u havent succeed yet..
failure doesnt mean u dont have it..
it does mean u have to do something in a different way!!


Selamat Berjaya:)